April 2015

Training creatief denken: six thinking hats

Op 17 en 18 maart kwam een groep medewerkers van RENOLIT MEDICAL bij elkaar om iets te leren over creatief denken. Het waren medewerkers uit Enkhuizen, maar ook uit Duitsland, de VS en China. Dit was namelijk de start van het project “Designing the future together”. Het zogeheten “core team” van dat project – vooral bestaande uit managers – kreeg een training in “serieuze creativiteit” van twee experts van het Belgische bedrijf Creative ConsulTeam. Een aantal collega’s uit Enkhuizen kreeg de kans aangeboden om deze training mee te maken.    

Tijdens de training stonden  “De Zes Denkhoeden” (“Six Thinking Hats”) van Edward de Bono centraal. Dit gaat over verschillende denkstijlen. Edward de Bono heeft ontdekt dat er verschillende denkstijlen te onderscheiden zijn. Het proces van serieuze creativiteit verloopt het best als je tegelijkertijd in dezelfde denkstijl zit. Het heeft bijvoorbeeld niet veel zin als een persoon binnen een groep de hele tijd alternatieven blijft voorstellen, terwijl een ander die steeds wegredeneert, weer een ander er boos op reageert of er eerst nog meer informatie nodig is.

De kunst is om de zes hoeden, die allemaal een andere denkstijl vertegenwoordigen, op een goede manier te gebruiken. De bedoeling is niet dat je met een bloem in je haar in kleermakerszit op de grond creatief gaat zitten wezen. Het gaat erom dat je met goede ideeën aankomt waar het bedrijf uiteindelijk mee verder kan.  

De komende tijd wordt met een kernteam verder gewerkt aan het project “Designing the future together”. Hierbij zal veel gebruik worden gemaakt van de Six Thinking Hats. Ook binnen andere RENOLIT projecten kunnen we deze techniek inzetten. Wij hopen dan ook dat dit een goede basis vormt voor de toekomst! 

Wettelijke vakantiedagen 2014: vervaldatum 1-7-2015

Sinds 1 januari 2012 is de vakantiewetgeving ingrijpend veranderd en wordt er onderscheid gemaakt tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. Dat betekent dat er strengere eisen worden gesteld aan het kunnen sparen van vakantiedagen. De vakantiewetgeving dwingt je dus meer om vakantiedagen op te nemen dan in het verleden. Doe je dat niet, dan kunnen niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen onherroepelijk wegvallen/verdwijnen.

Sommige van jullie hebben wellicht al een signaal uit Delta T ontvangen, namelijk het signaal Rest wettelijk verlof.

Dit signaal geeft aan dat je nog een restant aan wettelijke uren over hebt en dat de niet-opgenomen uren per 1-7-2015 onherroepelijk zullen vervallen. Het signaal houdt overigens geen rekening met nog geplande vakantie-uren. Het kan dus zijn je bijvoorbeeld nog 20 uur hebt staan, maar deze al heeft ingepland. Let dan alsnog goed op dat de ingeplande vakantiedagen wel worden opgenomen.    

In Delta T zie je onderaan je jaarkaart nog je bovenwettelijke- en wettelijke tegoeden van het jaar. Je ziet ook een kolom RestWet. Dit zijn de wettelijke uren van het afgelopen jaar, dus van 1-1-2014.

Het is belangrijk om je wettelijke tegoeden op te nemen. Doe je dit niet, dan zullen deze onherroepelijk vervallen.

Girlsday bij RENOLIT Nederland

Op 23 april heeft RENOLIT Nederland voor het eerst mee gedaan met de landelijke Girlsday. Girlsday is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Ook in Worms is afgelopen week een Girlsday gehouden. Op Intranet kun je via de link http://my.renolit.net/worms/de/news/standort-news/artikel/detail/ganz-schoen-spannend-der-girls-day-2015-bei-renolit/hun verhaal lezen.

21 meisjes van het Martinuscollege in Grootebroek hebben ons bedrijf bezocht. Onder leiding van diverse vrouwelijke collega`s, hebben zij de meisjes kennis laten maken met onze processen. Zo hebben ze samples gehaald uit het magazijn, hebben ze tests gedaan bij OCS en het lab en hebben ze in het technicum gezien hoe film wordt gemaakt.

Van de begeleiders zijn er complimenten gegeven over de organisatie van deze ochtend, de uitleg en de rondleiding met de activiteiten. De meisjes waren positief. Enkele van hen herkenden zelfs enkele technieken. Wie weet zien we 1 van hen later nog in ons bedrijf terug!

Social Media en RENOLIT, hoe ga jij hiermee om?

Of het nu gaat om Facebook, Twitter of YouTube: ook medewerkers van RENOLIT zijn op sociale netwerken actief. Wat voor velen echter vanzelfsprekend is, kan ook grote problemen veroorzaken. Want niet altijd weten gebruikers dat hun bijdragen hen ook op zakelijk vlak in  moelijkheden kunnen brengen. Om dit te voorkomen is door het hoofdkantoor van RENOLIT de Social Media Guidelines opgesteld voor het privégebruik van sociale netwerken met betrekking tot RENOLIT.

Deze richtlijnen kun je samen met de tien aanbevelingen over dit onderwerp op het Intranet terugvinden.

Personeelsinformatiesysteem Profit wordt geoptimaliseerd

Vanaf 2009 werken wij met het personeelsinformatiesysteem Profit. Nadat dit systeem is geïmplementeerd is er weinig onderhoud aan geweest en is het nu dus hoog tijd voor een optimalisatie.

De eerste stap is om voor de afdeling HR en de salarisadministratie alle processen zo efficiënt mogelijk verder in te richten en er voor te zorgen dat alle cijfers die uit het systeem komen helemaal goed zijn en helder worden getoond. Tot de zomervakantie wordt daar aan gewerkt.

Nog voor de zomer zal samen met de leidinggevenden gekeken worden welke informatie beschikbaar dient te zijn voor de leidinggevenden zodat ook zij meer inzicht krijgen en de processen waar zij mee te maken hebben ook efficiënter worden ingericht.

Ten slotte zal aan het eind van dit jaar alle medewerkers ook inzicht gaan krijgen in hun eigen gegevens zoals alle loonstroken, jaaropgaves en iedereen kan dan zijn eigen gegevens ook zelf aanpassen zoals naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, rekeningnummer, enz. Bij dit traject wordt de OR betrokken. 

PV-activiteiten

27 en 29 mei + 3 en 5 juni: waterskiën en wakeboarden

Binnenkort kun je met de PV waterskiën en wakeboarden. De aanvang is 16.00 uur bij Waterski- en Wakeboardvereniging de Ven in Enkhuizen. Een wetsuit is inbegrepen en een instructeur legt je alle kneepjes uit. Om 17.30 uur wordt deze sportieve activiteit worden afgesloten met een barbecue en een drankje. Deze activiteit is voor PV-leden (zonder introducé) en de eigen bijdrage is 15 Euro. Geef bij inschrijving aan of je wilt wakeboarden of waterskiën.

Let op: de bovenstaande data kunnen nog wijzigen doordat de vereniging afhankelijk is van de beschikbaarheid van vrijwilligers en het weer.

De inschrijving sluit op 13 mei a.s.

28 juni: wadlopen
Op 28 juni a.s. gaan we wadlopen. Met de voetjes in de klei en we bestellen goed weer op zondag 28 juni a.s.! Dan staat de PV activiteit wadlopen op het programma. Het begint om 09.00 uur en eindigt om 14.30 uur in omgeving Wieringen. Het programma is veelzijdig en het is een unieke kennismaking met het wonderschone Wad en haar natuur. De activiteit is bedoeld voor PV lid + 1 introducée of PV lid met eigen gezin.

De eigen bijdrage is voor volwassenen gesteld op 7,50 Euro en voor kinderen op 2,50 Euro. De activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar, iedereen met een beetje conditie en vrij van gezondheidsklachten.

De inschrijving sluit op 1 juni a.s.

Binnenkort volgen de uitnodigingen, maar je kunt je al opgeven bij Hanneke, Mariska, Marc, Sead, Ivo, Dave, Karin of Natasja.

Restmaterialen Renolit vinden 2e leven als versiering dorp

Tussen 27 april en 5 mei vinden de vijfjaarlijkse koningsfeesten in Opperdoes plaats. Traditiegetrouw worden dan alle straten versierd. Het versieren van onze straat is al maanden geleden gestart met het uitwerken van de eerste ideeën, aldus Marc Bisschoff Tulleken. Het thema is landen en hun cultuur en onze straat heeft gekozen voor China. Bij de versiering is ruimschoots gebruik gemaakt van de restmaterialen die bij RENOLIT beschikbaar zijn. Denk aan karton, kokers, infuflex, LG-kokers, gekleurde folie (Alkor) e.d. Voor 27 april moet alles zijn opgesteld. Op bijgaande foto’s zijn de materialen nog enigszins herkenbaar. 

Kom eens langs in de feestweek van 27 april tot 5 mei om het resultaat te bewonderen!

Vacatures

Wij zijn op zoek naar nieuwe collega`s! We hebben een Randstad Techniek ingeschakeld om ons te helpen met het vinden van goede kandidaten. Mocht je iemand kennen of zelf de functie in willen/kunnen vullen, dan horen wij dat graag. Het gaat om deze functies:

  • Operators

  • Elektrotechnicus

Meer informatie over deze vacatures vind je op www.werkenbijrenolit.nl of neem contact op met Chantal of Florien van HR.